Home AR en VR 7 voorbeelden van AR & VR in de gezondheidszorg

7 voorbeelden van AR & VR in de gezondheidszorg

De Toekomst van Gezondheidszorg: De Rol van AR, VR en MR

door ibraslimovic

De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een revolutionaire transformatie. Met de opkomst van Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) en Mixed Reality (MR) zijn de mogelijkheden voor de toepassing van deze technologieën in de gezondheidszorg verbluffend. Er zijn heel wat nieuwe technologieën die AR vooruitduwen. Naast de typische voorbeelden van AR voor bedrijven gaan we hier dieper in op de vooruitgang binnen de zorgsector.

Het eerste voorbeeld van AR en VR binnen gezondheidszorg (in 2019 al) was een virtuele samenkomst van topdokters verspreidt over de hele wereld. Zij kwamen samen om, in VR, een hersenscan te bekijken. Alle dokters gingen samen, scan per scan, door de hersen van de patient om een beeld te krijgen op het probleem.

En zo zijn er ondertussen heel wat voorbeelden. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in, zodat jij een beeld krijgt van hoe Augmented Reality en Virtual Reality helpt binnen de gezondheidszorg.

1. Preventieve Gezondheidszorg

De beste aanpak om gezondheidsproblemen te beheren, is ze te voorkomen. AR, VR en MR kunnen preventieve acties inspireren door gebruikers realistische simulaties te bieden van de mogelijke gevolgen van schadelijk gedrag.

Bijvoorbeeld, VR kan de effecten van roken op de longgezondheid over tijd simuleren, wat het belang van stoppen benadrukt. AR kan de risico’s van ongezonde eetgewoonten visueel demonstreren, wat gezondere levenskeuzes bevordert.

2. Robuust Gezondheidsecosysteem

AR, VR en MR bevorderen een holistisch gezondheidsecosysteem door de fysieke en digitale werelden te combineren. Met VR kunnen patiënten therapieën ondergaan vanuit hun eigen huis, wat het aantal ziekenhuisbezoeken vermindert. AR-geleide fysiotherapie-oefeningen kunnen op afstand worden uitgevoerd, wat zorgt voor correcte procedures tijdens het herstel thuis.

3. Real-time Diagnostiek

Nauwkeurige en tijdige diagnose vormt de hoeksteen van effectieve gezondheidszorg. AR helpt artsen bij het maken van real-time diagnoses door data te projecteren op echte beelden. MR gaat nog een stap verder door interactie met 3D-patiëntgegevens mogelijk te maken, wat de snelheid en nauwkeurigheid van het diagnostische proces kan verbeteren.

augmented reality training en opleiding in zorg dokters verpleging

4. Medische Opleiding en Training

Een van de grootste uitdagingen in medisch onderwijs is het risico verbonden aan praktische training. VR biedt een oplossing door veilige, gesimuleerde omgevingen te creëren waar medische studenten kunnen oefenen zonder patiënten in gevaar te brengen.

MR biedt een meeslepende leerervaring door echte en virtuele elementen te combineren, wat medische studenten een praktische benadering biedt van complexe medische concepten.

5. Training voor Vaardigheidsontwikkeling

Voortdurende vaardigheidsontwikkeling is cruciaal in de gezondheidszorg. MR biedt een ideaal platform voor gezondheidswerkers om hun vaardigheden te verfijnen in een veilige, gecontroleerde omgeving.

Dat gezegd zijnde, AR en VR zijn ongelooflijk interessant voor trainingen van op afstand. Het zal een van de grootste trends zijn binnen AR en VR voor bedrijven, omdat het de kosten drukt en veel potentieel biedt. Uiteraard zal de ontwikkeling hiervan nog even duren.

6. Lichaamskaart en Virtuele Assistentie

AR heeft een opmerkelijk potentieel voor lichaamskaart en het bieden van virtuele assistentie tijdens procedures. Door digitale beelden op het lichaam van de patiënt te projecteren, kunnen artsen tijdens procedures een nauwkeurigheid bereiken.

7. Uitdagingen voor Grootschalige Adoptie

Ondanks de potentiële voordelen zijn er verschillende uitdagingen die de grootschalige adoptie van AR, VR en MR in de gezondheidszorg belemmeren. Deze omvatten de hoge kosten, beperkte bewustwording, technische beperkingen en zorgen over gegevensbeveiliging.

De toekomst van de gezondheidszorg is niet langer een verre droom, maar een realiteit die zich voor onze ogen ontvouwt. De integratie van AR, VR en MR in de gezondheidszorg zal de industrie transformeren door de patiëntenzorg te verbeteren, het medisch onderwijs te verbeteren en nauwkeurige diagnostiek te faciliteren.

You may also like