Home AR en VR Augmented Reality trends 2024

Augmented Reality trends 2024

Welke AR trends en hypes kunnen we verwachten in 2024

door ibraslimovic

Augmented Reality (AR) is niet langer een futuristisch concept. Van het verbeteren van meeslepende game-ervaringen tot het vereenvoudigen van educatieve concepten, AR heeft zijn weg gevonden in bijna elke industrie. Maar wat kunnen we verwachten in 2024? Laten we eens duiken in de diepten van deze technologie en zien wat de toekomst voor ons in 2024 in petto heeft.

1. AR games

De gamingwereld is getuige geweest van een revolutie met de opkomst van AR. Spelers zoeken naar meer realistische en boeiende AR-gameplay, en ontwikkelaars beantwoorden deze oproep met verbeterde AR-apparaten met geavanceerde tracking en displaymogelijkheden.

Locatiegebaseerde games, waarbij spelers interactie hebben met virtuele content op specifieke fysieke locaties, zijn ook in opkomst. Pokemon Go was hier een perfect voorbeeld van.

2. AR op de smartphone

Mobiele Augmented Reality (MAR) tools zijn applicaties en functies die gebruik maken van de geavanceerde sensoren, camera’s en verwerkingskracht van moderne smartphones om AR-ervaringen te leveren. Het wordt ook steeds toegankelijker en makkelijker door de smartphone:

  • Toegankelijkheid: Omdat bijna iedereen tegenwoordig een smartphone bezit, maken mobiele AR-tools AR-technologie toegankelijker voor het grote publiek. Je hebt geen dure hardware of speciale apparatuur nodig; je smartphone is voldoende.
  • Ontwikkelingskits: Er zijn verschillende AR-ontwikkelingskits beschikbaar voor mobiele softwareontwikkelaars, zoals ARKit voor iOS en ARCore voor Android. Deze kits bieden tools voor tracking, beeldherkenning, 3D-rendering en meer, waardoor het ontwikkelingsproces wordt gestroomlijnd.
  • Diverse toepassingen: Mobiele AR kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan industrieën, waaronder gezondheidszorg, engineering en luchtvaart. Bijvoorbeeld, in de gezondheidszorg kunnen artsen en chirurgen AR gebruiken om complexe procedures te visualiseren voordat ze worden uitgevoerd.
  • Educatieve toepassingen: Mobiele AR kan ook worden gebruikt om complexe concepten te vereenvoudigen en te visualiseren, waardoor het leren interactiever en boeiender wordt.
Meer AR apps op de smartphone
Afbeelding: EarlyAdopters.be Een voorbeeld van AR apps op de smartphone

3. Wearables (Draagbare technologie)

Wearables, zoals slimme brillen en head-mounted displays (HMD’s), zijn revolutionair in de AR-wereld. Ze bieden een handsfree ervaring, wat betekent dat gebruikers AR-content en informatie kunnen bekijken en ermee kunnen omgaan zonder een apart apparaat in handen te hebben. Dit verhoogt het gebruiksgemak en de gebruiksvriendelijkheid.

In sectoren zoals productie, techniek en logistiek stellen AR-capabele wearables werknemers in staat om complexe gegevens en instructies direct in hun gezichtsveld te visualiseren. Dit helpt bij trainingsprocessen door realtime begeleiding te bieden en het risico op fouten te verminderen.

Met de release van apparaten zoals de Meta Quest 3 en Apple’s AR-bril, kunnen we in 2024 nog geavanceerdere AR-ervaringen (en VR) verwachten.

4. 3D-ontwerp & Prototyping

AR is een game-changer voor 3D-ontwerp en prototyping. Het stelt ontwerpers in staat om realistische 3D-modellen en simulaties te maken die de besluitvorming sturen. Met AR-prototypes kunnen ontwikkelaars gebruikerstests uitvoeren en feedback verzamelen voordat een product op de markt wordt gebracht.

Sectoren zoals architectuur, interieurontwerp en automotive gebruiken AR om producten en ontwerpen in echte contexten te visualiseren, waardoor ze vroegtijdig potentiële uitdagingen of kansen kunnen identificeren.

5. Meeslepende navigatie

AR-navigatie gaat verder dan traditionele GPS-systemen. Het biedt reizigers realtime richtingen en informatie door digitale gegevens over de echte wereld te leggen. Dit maakt navigatie intuïtiever en boeiender.

Stel je voor dat je door een stad loopt en je AR-bril of app je niet alleen vertelt waar je heen moet, maar ook interessante feiten toont over bezienswaardigheden die je passeert.

Ook binnen de sportwereld zien we mogelijkheden. Een stadium waar de grote geschiedenis van de club, binnen AR zichtbaar is voor aanwezige fans, of VR voor fans ver weg van het stadium.

virtueel navigeren met augmented reality
Afbeelding: EarlyAdopters.be

6. Integratie van AI in AR

Computervisie is de technologie waarmee AR-systemen de echte wereld kunnen ‘zien’ en interpreteren. Door objecten, scènes en oppervlakken te herkennen, kunnen AR-systemen virtuele objecten nauwkeurig in de echte wereld plaatsen.

Dit zorgt voor een naadloze en realistische integratie van virtuele en fysieke elementen. Dit samen met machine-learning binnen AI zal de komende jaren voor heel wat nieuws zorgen.

7. 5G-connectiviteit

5G is de volgende generatie mobiele netwerken en belooft snelheden die veel sneller zijn dan de huidige 4G-netwerken. Voor AR betekent dit dat data-intensieve ervaringen soepel kunnen worden geleverd zonder vertraging. Dit zorgt voor een responsievere en meeslepende AR-ervaring, vooral voor toepassingen die veel gegevens vereisen, zoals multiplayer AR-games of complexe simulaties.

8. Virtueel uitproberen

Dankzij AR kunnen klanten nu virtueel kleding, accessoires of make-up ‘passen’ voordat ze een aankoop doen. Dit is vooral populair in de e-commerce sector.

Klanten kunnen bijvoorbeeld zien hoe een bril hen staat of hoe een bepaalde lippenstiftkleur er in werkelijkheid uitziet, allemaal vanuit het comfort van hun eigen huis. Dit vermindert niet alleen het aantal retourzendingen, maar verhoogt ook het vertrouwen van de klant in online winkelen.

Bekijk nog andere voorbeelden van AR binnen de retail.

kleding uitproberen in augmented reality

9. Ruimtelijke audio

Geluid is een cruciaal onderdeel van elke meeslepende ervaring, en AR is daarop geen uitzondering. Ruimtelijke audio in AR zorgt ervoor dat geluiden afkomstig lijken te zijn van specifieke punten in de ruimte, waardoor een 3D-geluidservaring ontstaat. Dit betekent dat als er in een AR-game een vogel over je hoofd vliegt, je het geluid van de vleugels boven je kunt horen. Het voegt een extra laag realisme toe aan AR-ervaringen en maakt ze nog meeslepender.

10. Dieptedetectie & LiDAR

Dieptedetectie en LiDAR zijn technologieën die de afstand tussen een sensor en een object meten om een driedimensionaal beeld van de omgeving te creëren. Hier zijn enkele specifieke punten over dieptedetectie en LiDAR in AR:

  • Nauwkeurige omgevingsmapping: Met dieptesensoren en LiDAR kunnen AR-systemen de fysieke wereld om hen heen nauwkeurig in kaart brengen. Dit zorgt voor een nauwkeurigere plaatsing van virtuele objecten in de echte wereld.
  • Verbeterde objectherkenning: Deze technologieën stellen AR-systemen in staat om objecten, oppervlakken en texturen in de echte wereld te herkennen en te begrijpen. Dit zorgt voor een naadloze integratie van virtuele en echte elementen.
  • Toepassingen in verschillende industrieën: Van gaming tot vastgoed, de mogelijkheden van dieptedetectie en LiDAR in AR zijn eindeloos. Bijvoorbeeld, in de vastgoedsector kunnen makelaars en ontwikkelaars AR gebruiken om potentiële kopers een virtuele rondleiding door een woning te geven voordat deze is gebouwd.
  • Veiligheid en navigatie: In de auto-industrie kunnen dieptesensoren en LiDAR worden gebruikt in AR-navigatiesystemen om bestuurders te waarschuwen voor obstakels op de weg.

De toekomst van AR ziet er rooskleurig uit, vooral met de samensmelting van AR en VR tot Mixed Reality. De technologie is geëvolueerd van een vroege adoptiefase naar volledige acceptatie. Met de nieuwste modellen en merken die al verbazingwekkende dingen kunnen doen, en de recente veranderingen in AR, is het veilig om te zeggen dat de trends van 2023 zullen doorzetten naar 2024 en daarna.

Voor België betekent dit een kans om aan boord te springen van deze technologische revolutie en te profiteren van de eindeloze mogelijkheden die AR biedt. En wie weet? Misschien vinden we binnenkort wel een AR-oplossing voor het vinden van een parkeerplaats in Brussel of Antwerpen!

You may also like