Home AR en VR 10 voorbeelden van AR voor bedrijven

10 voorbeelden van AR voor bedrijven

Kansen en mogelijkheden voor bepaalde sectoren met Augmented Reality

door ibraslimovic

Stel je een wereld voor waarin je online winkelervaring zo echt voelt dat je bijna de stof van die nieuwe trui kunt voelen. Of een wereld waarin je op afstand met collega’s kunt samenwerken alsof ze naast je staan. Welkom in 2024, het jaar van Augmented Reality (AR).

AR is niet langer alleen voor gamers of techneuten. Het heeft zijn weg gevonden naar onze dagelijkse routines, van winkelen tot werken en leren. En met de komst van nieuwe technologieën zoals LiDAR op smartphones wordt AR steeds krachtiger.

Innovatieve Trends in 2024

Generatieve AI

Deze technologie, die in 2023 furore maakte, zal in 2024 nog meer worden geïntegreerd in AR. Denk aan het creëren van digitale werelden en realistische personages die met je kunnen praten alsof ze menselijk zijn.

Multi-Sensorische Technologie

Voorbij zijn de dagen van alleen visuele AR. Fabrikanten werken aan haptische handschoenen en zelfs full-body pakken die de sensatie van onderdompeling in digitale werelden versterken.

Mixed Reality

De convergentie van AR en VR zal leiden tot gemengde realiteitsomgevingen waar de grenzen tussen het echte en het digitale vervagen.

stream concerten en evenementen volgen in mixed reality
Afbeelding: EarlyAdopters.be

Krachtigere apparaten

Met de release van apparaten zoals de Meta Quest 3 en Apple’s AR-bril, kunnen we in 2024 nog geavanceerdere AR-ervaringen verwachten.

Deze innovatieve technologieën zullen heel wat invloed hebben op de vooruitgang van Augmented, Virtual en Mixed Reality. Het is duidelijk dat we in een stroomversnelling geraakt zijn en dat de vroege adoptiefase stilaan voorbij is. Meer trends voor 2024, binnen AR, vind je hier.

De impact van AR op bedrijven en sectoren

Opleiding en Training

AR transformeert de manier waarop we leren. Volgens een onderzoek van PWC absorberen VR-trainees kennis vier keer sneller dan klassikale leerlingen. In 2024 zullen we meer platforms zien die deze technologie toegankelijk maken voor kleinere organisaties. AR maakt het mogelijk om complexe concepten visueel en interactief te presenteren, waardoor het leerproces wordt verbeterd.

Retail

De detailhandel heeft een revolutie doorgemaakt met AR. Klanten kunnen nu kleding, make-up of zelfs meubels virtueel uitproberen voordat ze een aankoop doen. Dit vermindert het aantal retourzendingen en verhoogt het consumentenvertrouwen.

In 2024 zullen deze ervaringen nog verfijnder worden, met meer merken die AR integreren in hun online winkelervaring. Vond je dit interessant dan kan je hier meer voorbeelden vinden van AR binnen retail.

producten plaatsen in augmented reality

Samenwerking op afstand

Met de groei van remote werken zullen collaboratieve mixed reality-tools steeds vaker VR en AR gebruiken om subtielere aspecten van interactie vast te leggen die moeilijk te repliceren zijn in video-oproepen. Denk aan virtuele vergaderruimtes waar teamleden als avatars kunnen verschijnen en interactief kunnen samenwerken aan projecten.

Gezondheidszorg

AR kan chirurgen helpen bij complexe operaties door 3D-beelden van het menselijk lichaam te projecteren. Patiënten kunnen ook profiteren van AR door hun symptomen beter te begrijpen of revalidatieoefeningen te volgen.

Toerisme

Stel je voor dat je door historische sites loopt en AR gebruikt om oude ruïnes in hun vroegere glorie te zien. Of gebruik AR om informatie over kunstwerken in een museum te krijgen. In 2024 zal AR een integraal onderdeel worden van de reiservaring.

Vastgoed

Potentiële kopers of huurders kunnen een woning virtueel bezoeken en zelfs zien hoe hun eigen meubels eruit zouden zien in de ruimte met behulp van AR. Dit kan het vastgoedproces stroomlijnen en versnellen.

VR en augmented reality in toerisme
Afbeelding: EarlyAdopters.be

Gaming

AR-gaming zal naar verwachting een enorme groei doormaken. Spelers kunnen interactieve games spelen die de echte wereld vermengen met virtuele elementen, wat zorgt voor een meeslepende ervaring.

Automobielindustrie

Autobedrijven kunnen AR gebruiken om klanten te laten zien hoe autoreparaties worden uitgevoerd of om functies van een auto te demonstreren. Klanten kunnen ook AR gebruiken om verschillende autokleuren of interieurs te visualiseren.

Landbouw

Boeren kunnen AR gebruiken om gewasinformatie te zien, zoals de gezondheid van planten of de vochtigheid van de grond. Dit kan hen helpen bij het nemen van beslissingen over irrigatie of het gebruik van pesticiden.

Ook machines die de boeren gebruiken zullen getrained worden met AI, en gebruik maken van AR of zelfs VR om de boer zoveel mogelijk van op afstand te laten doen. Een uitgebreid beeld op wat er allemaal kan veranderen als AR en VR toegepast wordt op agricultuur krijg je hier.

Entertainment

Van concerten tot theater, AR kan worden gebruikt om de kijkervaring te verbeteren. Stel je voor dat je naar een concert kijkt en AR gebruikt om songteksten of achtergrondinformatie over de band te zien.

In 2024 zal AR ongetwijfeld een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we werken, spelen en leven. Voor België betekent dit nieuwe zakelijke kansen, verbeterde onderwijsmethoden en een verrijking van onze dagelijkse ervaringen.

You may also like