Home AR en VR AR en VR voorbeelden in de Landbouw

AR en VR voorbeelden in de Landbouw

Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) voor boeren en agricultuur

door ibraslimovic

Als je aan landbouw denkt, denk je misschien aan oude tractoren en schuren. Maar de landbouw van vandaag is veel meer dan dat. Met de opkomst van technologieën zoals Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) staat de landbouwsector aan de vooravond van een revolutie.

Augmented Reality (AR) is de integratie van digitale informatie met de fysieke wereld. Met AR kunnen boeren bijvoorbeeld ongedierteplaag detecteren, veldomstandigheden monitoren, hun arbeiders trainen en nog veel meer om hun boerderijproductiviteit te verhogen.

AR werkt op het concept van ruimtelijke computing, wat de interactie tussen mensen en machines betekent waarbij de machine informatie over de echte wereld kan behouden en manipuleren.

Voorbeelden van AR in de Landbouw

  1. Visuele Boerderij Monitoring: Voordat ze gaan zaaien, moeten boeren de bodem en de vruchtbaarheidsgraad van hun velden inspecteren. AR kan de vruchtbaarheidsinspectie vergemakkelijken door de hele boerderij visueel weer te geven op een enkel dashboard, samen met het detecteren van de aanwezigheid van ongedierte of insectenplagen.
  2. Beoordeling van Gereedschappen: Landbouw is een proces dat op verschillende niveaus meerdere tools en technologieën vereist. AR-apparaten kunnen helpen bij het selecteren van tools die optimaal zijn voor een specifieke taak op basis van de behoeften van boeren en hun velden.
  3. Training van Nieuwe Boeren: AR helpt boeren vertrouwd te raken met nieuwe landbouwapparatuur zonder er zelfs maar een te hoeven bedienen. Met zo’n ervaring wordt het voor boeren gemakkelijker om junior boeren te trainen over de meest complexe tools en onvoorziene ongelukken te voorkomen.
AR en VR binnen agricultuur

Virtual Reality (VR) in de Landbouw

Naast AR speelt Virtual Reality (VR) ook een cruciale rol in de landbouw. VR kan boeren een volledig meeslepende ervaring bieden, waardoor ze hun velden in realtime kunnen verkennen zonder fysiek aanwezig te zijn. Ze kunnen machines besturen zonder zicht te verplaatsen.

Dit kan vooral handig zijn voor grote boerderijen waar het moeilijk kan zijn om regelmatig alle delen van de boerderij te bezoeken. Tegenwoordig worden veel drones gebruikt om enorme gebieden te beheren. Met de integratie van VR en AR zal er nog zoveel meer mogelijk worden.

De Impact van AR en VR op de Belgische Landbouw

Voor Belgische boeren kunnen AR en VR een gamechanger zijn. Gezien de beperkte landbouwgrond in België, kan het gebruik van deze technologieën boeren helpen hun opbrengsten te maximaliseren en hun kosten te minimaliseren. Bovendien kunnen AR en VR Belgische boeren helpen concurrerend te blijven op de internationale markt door hen in staat te stellen de nieuwste en beste landbouwpraktijken te adopteren.

Onze EA Mening

De landbouwsector staat aan de vooravond van een technologische revolutie. Met de integratie van AR en VR in de landbouw kunnen boeren hun opbrengsten verhogen, hun kosten verlagen en beter voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Voor Belgische boeren kan het omarmen van deze technologieën de sleutel zijn tot blijvend succes in de steeds competitievere wereld van de moderne landbouw. Het is ook niet alsof onze overheid hun echt uit de nood helpt. Misschien kunnen zulke innovatieve transformaties een antwoord bieden.

You may also like