Home AR en VR Opleiding en Training met Augmented Reality

Opleiding en Training met Augmented Reality

Voorbeelden van AR in trainingen en opleidingen voor bedrijven en professionals

door ibraslimovic

Stel je voor dat je in een klaslokaal zit en je leerboek tot leven komt met 3D-modellen die uit de pagina’s springen. Of dat je een chirurg in opleiding bent die een complexe operatie oefent zonder een echt menselijk lichaam aan te raken. Dit is geen sciencefiction; dit is de realiteit van Augmented Reality (AR) in opleiding en training. Er zijn voorbeelden genoeg:

  • Iemand met een peperdure machine laten werken in VR of AR om kosten uit te sparen.
  • Een rijbewijs voor een vorklift afleggen in een virtuele omgeving.
  • Iemand van op afstand een locatie laten ontdekken als deel van de training.
  • Iemand virtueel aanwezig laten zijn voor opleidingen te geven of te volgen.
  • Extra begeleidende informatie in AR tijdens een hands-on training of opleiding.
voorbeeld van Augmented Reality AR in opleidingen en trainingen

Voorbeelden van AR in Opleiding en Training

Interactieve Klaslokalen:

AR kan een gewone les veranderen in een boeiende sessie. Het helpt leraren om onderwerpen beter uit te leggen en biedt een visuele weergave van het lesmateriaal. Met apps zoals QuiverVision kunnen leerlingen kleurplaten tot leven brengen op hun schermen, terwijl Arloon Chemistry de chemie tot leven brengt met 3D-moleculen.

Ruimtevaart Training:

NASA gebruikt AR om astronauten en ingenieurs te trainen voor complexe taken in gesimuleerde ruimteomgevingen. Van het assembleren van ruimtecapsules tot het verkennen van planeten, AR biedt real-time instructies via AR-brillen.

Medische Opleiding:

AR is een game-changer in medisch onderwijs en training. Apps zoals Human Anatomy Atlas bieden 3D-modellen van het menselijk lichaam, waardoor medische studenten de anatomie interactief kunnen verkennen. Chirurgen kunnen ook operaties oefenen op virtuele patiënten met apps zoals Touch Surgery.

medische opleidingen met hulp van AR training

Militaire Training:

AR creëert veilige trainingsomgevingen voor soldaten door digitale beelden van wapens, vijanden en voertuigen te projecteren. Dit bespaart kosten en stelt militairen in staat om vaker te trainen zonder echt gevaar.

Productie en Training:

AR helpt werknemers in de productiesector om complexe machines te bedienen met real-time instructies. Siemens traint bijvoorbeeld zijn werknemers in lassen met AR-simulaties.

Musea:

AR verrijkt de museumervaring door digitale content toe te voegen aan objecten zoals standbeelden en schilderijen. In de Jardin Botanique Grand Nancy in Frankrijk kunnen bezoekers bijvoorbeeld digitale dieren zien die in de tuin passen via een AR-app.

Retail Training:

AR biedt dynamische training voor retailmedewerkers, van onboarding tot productkennis. Het stelt werknemers in staat om scenario’s te oefenen zonder het risico van echte klantinteracties. Beeld het even in, een winkelmedewerker die een AR bril heeft die extra informatie weergeeft over bepaalde producten.

Gezondheid & Veiligheid:

AR verandert de manier waarop gezondheids- en veiligheidstrainingen worden uitgevoerd. In plaats van video’s te bekijken, kunnen werknemers bijvoorbeeld een branduitgangsrondleiding volgen met een AR-apparaat.

Voordelen van AR in Opleiding en Training

  • Boeiende Leerervaring: AR maakt leren visueel aantrekkelijk en interactief, waardoor de betrokkenheid van de leerling wordt verhoogd.
  • Effectiviteit van Lesmateriaal: AR verhoogt het herinneringspercentage van leerlingen in vergelijking met traditionele methoden.
  • Betaalbaar Leren: Met AR hebben onderwijsinstellingen alleen mobiele apparaten en apps nodig, waardoor de kosten voor lesmateriaal worden verlaagd.
  • Veilige Training: AR simuleert potentieel gevaarlijke situaties, waardoor studenten en stagiairs kunnen oefenen zonder zichzelf of anderen in gevaar te brengen.

De toekomst van opleiding en training ziet er rooskleurig uit met de opkomst van AR. Het biedt een interactieve en boeiende leerervaring die traditionele leermethoden ver overstijgt. Of je nu een student, leraar, chirurg, kok of astronaut in opleiding bent, AR heeft het potentieel om de manier waarop we leren en trainen te transformeren.

You may also like